ערב הסעודית ממצבת את עצמה כמדינה מתפתחת בתחום התחבורה האווירית
Reading time :
3
min

ערב הסעודית ממצבת את עצמה כמדינה מתפתחת בתחום התחבורה האווירית

ערב הסעודית, המוכרת בזכות מאגרי הנפט השופעים שלה, משתנהבמהירות הבזק. לאחרונה, המדינה מתגלה בעיני העולם כשחקנית מרכזית חדשה, בתחום התחבורה האווירית העולמית. באמצעות השקעות אסטרטגיות וחזון שאפתני, הממלכה הסעודית מוכיחה פעם נוספת את פירות החזון לשנת 2030 של המדינה.

מטוס הבואינג 777 של חברת Airlines Saudia

חזון אסטרטגי שמניע שינוי

חזון אסטרטגי שמניע שינוי יוזמת החזון לשנת 2030 שהושק על ידי יורש העצר מוחמד בן סלמאן הוא ליבה של השינוי במדינה. תוכנית זו שמה לעצמה מטרה לגוון את הכלכלה הסעודית, להפחית את התלות בנפט ולהציב את הריבונות הטכנולוגית של הממלכה בלב האסטרטגיה שלה. לפיכך, פיתוח תחום האוויר היה אחד מסדרי העדיפויות. באותם קווים ובין היעדים המרכזיים של חזון 2030, שיפור תשתיות התחבורה והגדלת קיבולת שדות התעופה הם בראש סדר העדיפויות.

כדי לממש חזון זה, סעודיה השקיעה רבות במודרניזציה ובהרחבת תשתית שדות התעופה שלה. נמל התעופה הבינלאומי "המלך עבדולעזיז" בג'דה, ששופץ לאחרונה, הוא דוגמה מצוינת לכך. אכן, הרכזת החדשה ויכולת הקליטה המוגברת שלה, המתקנים החדשניים, יתרמו לכך ששדה התעופה יהפוך לאחד מהמעברים העיקריים באזור. יתרה מכך, נמל התעופה הבינלאומי "המלך חאליד" בריאד ונמל התעופה הבינלאומי "דמאם" יזכו להרחבת שדות התעופה בעזרת פרויקטים דומים.

צי מוביל

חברת התעופה הלאומית Airlines Saudia, כמו גם החברה החדשה Air Riyadh, מחויבות למודרניזציה של הצי שלהן. לפני מספר ימים הודיעה Airlines Saudia על הזמנה היסטורית ל-105 מטוסי איירבוס A320neo, בשווי 9.13 מיליארד דולר, וקרן ההשקעות הציבורית הסעודית הזמינה 78 מטוסי בואינג 787 דרימליינר, עם 43 דוגמאות נוספות כאופציה, בשווי כולל של 22.8 מיליארד דולר. המטוסים החדשים הללו יאפשרו לחברות להתחרות טוב יותר עם חברות תעופה גדולות אחרות במפרץ כמו אמירייטס וקטאר איירווייס.

מטרת ההתפתחות

הסכומים האדירים הללו מעלים שאלות אודות מטרתה של הממלכה. אחת התשובות היא ששיפור התשתיות האוויריות נועד להגביר את התיירות והעסקים. עם פתיחת מסלולים בינלאומיים חדשים והקלה במדיניות הוויזות, ערב הסעודית מקווה למשוך 100 מיליון מבקרים שנתיים עד שנת 2030. פרויקטים כמו NEOM, עיר עתידנית בפיתוח, ואל-אולה, אתר ארכיאולוגי מרהיב, עומדים בלבה של אסטרטגיית תיירות אפתנית זו.

בנוסף לתיירות, המטרה של המדינה היא לרכוש יכולת לוגיסטית חזקה על מנת לפתח את ההובלה האווירית שלה. לפיכך, פיתוח הצי האווירי, מלווה בפריסת מרכזי מטען אווירי ושילוב טכנולוגיות מתקדמות לניהול 

שרשראות אספקה, שמטרתן להקל על הסחר העולמי.

יריבות אסטרטגית עם טורקיה

ערב הסעודית לא לבדה במסעה לשלוט בנסיעות האוויריות במזרח התיכון. גם טורקיה, עם החברה הלאומית שלה טורקיש איירליינס, ביססה את עצמה כשחקנית מרכזית בתחום באזור. טורקיש איירליינס הודיעה לאחרונה על הזמנה ל-600 מטוסים חדשים כדי להגדיל את הצי שלה ל-813 מטוסים, השקעה אסטרטגית שמטרתה לחזק את מעמדה המוביל.

החברה הטורקית מתבססת על איכות, מחירים תחרותיים והמיקום הגיאוגרפי היעיל של איסטנבול, הממוקמת רק שלוש וחצי שעות מפריז. באפריל 2024 הציגה טורקיש איירליינס תוצאות פיננסיות מרשימות, עם רווח נקי של 5.52 מיליארד יורו, על פני מתחרותיה האירופיות כמו אייר פראנס, KLM (חברת אם של בריטיש איירווייס) ולופטהנזה.

התחרות בין ערב הסעודית לטורקיה מביאה למרוץ אחר השקעות וחדשנות, כאשר כל מדינה מבקשת למשוך  נתח גדול יותר מהתנועה האווירית הבינלאומית.


הודות להשקעות אסטרטגיות וחזון ארוך טווח, סעודיה הופכת בהדרגה למובילה חיונית בתחום התחבורה האווירית. השינוי הזה ממצב את הממלכה כמרכז עצבים למסחר, תיירות וחדשנות טכנולוגית.

מקורות :